weblog voeding, gezondheid en milieu

Archief | Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Juni | Juli | Aug | Sept  | Oktgezonde voeding
 

Help ons door goede artikelen of nieuws te melden. Stuur een mail naar: ugamedia@wirehub.nl
Wij zoeken ook nog vrijwilligers die in het buitenland het lokale nieuws willen volgen voor ons.

Vergroot je kennis van voeding en verbeter daardoor je gezondheid

Kies ook voor 100% natuurlijke voeding, word geen farma en industrie food junkie !
Neem je toekomst in eigen handen, het leven is al kort genoeg....

Informatie op thema ?

Zoek je informatie op thema ? Bezoek dan onze mega naslag site: http://www.fonteine.com


Ga naar het hoofdmenu


 

 

 

 

25 mei


Ipod en gehoorschade

iPods en andere MP3-spelers vormen de nieuwste generatie discmans en kunnen enorm veel nummers bevatten. Hun indrukwekkende prestatievermogen verontrust opnieuw specialisten, die waarschuwen voor de risico's van massaal gebruik van oortelefoontjes…

http://www.e-gezondheid.be/nl/tijdschrift_gezondheid/gezondheid_kinderen_adolescenten/
mp_spelers_ipods_bescherm_uw_oren-13283-900-art.htm

Marjan


Video - Medical Breaththrough: New Acne Treatment


RNA-pleister voor spierziekte van Duchenne

De spierziekte van Duchenne is een ernstige, erfelijke ziekte, die niet goed is te behandelen. Bij het Leids Universitair Medisch Centrum wordt nu hard gewerkt aan een RNA-pleister. Recent zijn de eerste klinische tests uitegevoerd bij vier Duchenne patienten. Zij kregen RNA ingespoten in een deel van de kuit. Daardoor wordt de aanmaak van een spiereiwit weer deels hersteld.

http://www.watisgenomics.nl/genomics/genomics/i001090.html


Teff veilig alternatief voor coeliaciepatiŽnten

Zouden mensen met een glutenallergie toch een boterham kunnen eten, gemaakt van een Ethiopisch graan? Eragrostis tef is een graangewas dat traditioneel in EthiopiŽ wordt verbouwd en dat slechts een verre verwantschap heeft met tarwe. Teff heeft een hoge voedingswaarde en is breed toepasbaar bij de productie van voeding. Met een test die is ontwikkeld in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is aangetoond dat Teff volledig glutenvrij is. Hierdoor is het aannemelijk dat Teff geschikt is voor gebruik in het dieet van patiŽnten met coeliakie.

http://www.watisgenomics.nl/genomics/genomics/i001061.html

http://www.fonteine.com/teff_glutenvrij_meel.html


Recente publicatie over verhoogde kans op cardiovasculaire aandoeningen bij rosiglitazon (Avandia, Avandamet, Avaglim)

Een recent artikel in de New England Journal of Medicine (NEJM) heeft ongerustheid veroorzaakt over een verhoogde kans op een hartinfarct of overlijden aan een hart- of vaataandoening bij het geneesmiddel rosiglitazon. Rosiglitazon is in Europa geregistreerd voor de behandeling van type 2 diabetes bij patiŽnten die onvoldoende behandeld kunnen worden met dieet en metformine. Het dient in Europa dus pas gebruikt te worden als tweede lijnsmiddel. Vanaf het moment van registratie hebben de registratie-autoriteiten in Europa - waaronder het CBG- rosiglitazone gecontraÔndiceerd voor patiŽnten met hartfalen. Sinds die tijd heeft de CHMP (het Europese beoordelingscollege) rosiglitazon nauwkeurig gevolgd op cardiovasculaire effecten. De productinformatie is in september 2006 aangepast met betrekking tot informatie over terughoudend gebruik bij patiŽnten met hart- en vaatziekten. Artsen worden er nogmaals op gewezen om terughoudend te zijn met voorschrijven van rosiglitazon bij patiŽnten die hart- en vaatziekten hebben. PatiŽnten wordt geadviseerd niet te stoppen met de behandeling en bij een volgend bezoek te overleggen met hun arts.


Video - de grote truc


Ongevraagde post van Naturpost

De Consumentenbond heeft de afgelopen maanden klachten binnengekregen over Naturpost, een verkoper van voedingssupplementen. Veel mensen klagen dat ze zendingen krijgen die ze niet hebben besteld. Anderen hebben telefonisch een kennismakingszending besteld voor een laag bedrag en krijgen ongevraagd vervolgzendingen die beduidend duurder zijn dan de eerste zending. Consumenten die klachten hebben over Naturpost kunnen terecht bij Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie voor webwinkels, ondanks dat het bedrijf geen lid is van deze brancheorganisatie en consumenten dus niet naar de geschillencommissie Thuiswinkel kunnen met hun klacht over Naturpost. Klachten kunnen worden voorgelegd via het klachtenformulier op http://www.thuiswinkel.org. Thuiswinkel.org gaat,in overleg met de Consumentenbond, Naturpost benaderen over hun handelwijze en proberen te komen tot een goede oplossing voor de gedupeerden.

Ongevraagde toezending
Sinds een paar jaar is het verboden ongevraagd (vervolg)zendingen met daarbij een rekening te sturen aan consumenten. Consumenten die toch een dergelijke zending krijgen, mogen die gratis houden en zijn niet verplicht die terug te sturen. Het is natuurlijk wťl van belang dat de ontvanger zeker weet dat hij de zending niet heeft besteld. Bij onduidelijkheid hierover moet het bedrijf bewijzen dat de consument de zending heeft besteld of uitdrukkelijk akkoord is gegaan met de toezending.


Video - nieuwe variant op volksdansen?

http://www.patrick-jumpen.nl/


Poliepen leiden niet altijd tot kanker

PatiŽnten die lijden aan het Peutz-Jeghers Syndroom (PJS) hebben onder andere last van darmpoliepen. Maar deze poliepen zijn geen voorlopers van de kwaadaardige tumoren die PJS-patiŽnten ook hebben. Dat stelt Wendy de Leng in haar proefschrift. De poliepen zijn dus geen direct gevaar voor de patiŽnten in het kader van kwaadaardige kankervorming. Dit heeft een direct gevolg voor het screenen van PJS patiŽnten, deze poliepen hoeven dus niet direct weggehaald te worden in het kader van het voorkomen van kanker. Uit haar onderzoek blijkt dat de poliepen niet, net zoals kanker, uit ťťn enkele cel ontstaan. Verder hebben deze poliepen andere moleculaire eigenschappen dan de voorlopers van bijvoorbeeld darmkanker. Wendy de Leng promoveerde op 24 mei aan de Universiteit Utrecht.

http://www.umcutrecht.nl/zorg/nieuws/2007/05/poliepen-leiden-niet-altijd-tot-kanker.htm


Video - BBC - The Trap

Individual freedom is the dream of our age. It's what our leaders promise to give us, it defines how we think of ourselves and, repeatedly, we have gone to war to impose freedom around the world. But if you step back and look at what freedom actually means for us today, it's a strange and limited kind of freedom.

Politicians promised to liberate us from the old dead hand of bureaucracy, but they have created an evermore controlling system of social management, driven by targets and numbers. Governments committed to freedom of choice have presided over a rise in inequality and a dramatic collapse in social mobility. And abroad, in Iraq and Afghanistan, the attempt to enforce freedom has led to bloody mayhem and the rise of an authoritarian anti-democratic Islamism. This, in turn, has helped inspire terrorist attacks in Britain. In response, the Government has dismantled long-standing laws designed to protect our freedom. The Trap is a series of three films by Bafta-winning producer Adam Curtis that explains the origins of our contemporary, narrow idea of freedom.

It shows how a simplistic model of human beings as self-seeking, almost robotic, creatures led to today's idea of freedom. This model was derived from ideas and techniques developed by nuclear strategists during the Cold War to control the behaviour of the Soviet enemy.

Mathematicians such as John Nash developed paranoid game theories whose equations required people to be seen as selfish and isolated creatures, constantly monitoring each other suspiciously – always intent on their own advantage. This model was then developed by genetic biologists, anthropologists, radical psychiatrists and free market economists, and has come to dominate both political thinking since the Seventies and the way people think about themselves as human beings.

However, within this simplistic idea lay the seeds of new forms of control. And what people have forgotten is that there are other ideas of freedom. We are, says Curtis, in a trap of our own making that controls us, deprives us of meaning and causes death and chaos abroad. 

http://video.google.nl/videoplay?docid=8372545413887273321&q=Adam+Curtis+the+trap


Kamer maakt zich zorgen over zelfzorggeneesmiddelen

De Tweede Kamer vreest nog steeds dat te veel soorten eenvoudige geneesmiddelen in de vrije verkoop kunnen komen. Het onderscheid met middelen die alleen bij drogist of apotheek verkocht mogen worden is niet helder genoeg, vinden meerdere fracties.

http://www.nu.nl/news/1089191/11/Kamer_maakt_zich_zorgen_over_zelfzorggeneesmiddelen.html


Om even bij stil te staan: Nederland en de Babylonische Spraakverwarring

De laatste tijd wel eens met een Nederlandse persoon gesproken ? En….begreep U die 100 % ? Ik heb daar af en toe (ondanks dat ik vloeiend….althans zo zeggen anderen….. ) 5 talen spreek, moeite mee. Veel Nederlanders hebben er erg veel moeite mee zich duidelijk en correct uit te drukken. Af en toe hoor ik zinnen voorbijkomen die werkelijk volslagen idioot aanhoren. Wat blijkt: om een of andere reden denken Nederlanders geloof ik, dat het intelligent klinkt, als je er af en toe een populair Engels woord tussendoor gooit.Echter, hoe meer je er op gaat letten, hoe dommer het klinkt. Net of dat men een soort spraakgebrek heeft ! Waarom kan de Nederlandse taal niet in ere behouden worden ? Elke taal verdient dat overigens; het is een belangrijk stuk cultuur van een land, van de personen die in dat land leven. Wees er trots op. Geen cultuur, zonder taal. Taalverloedering leidt nergens toe.

Ja, toch wel !

Taalverloedering kan o.a. leiden tot Medische Missers ! Misschien wel bewust ingevoerd door mensen die NIET het beste met U voorhebben. Neem nu het vage Engelse woord "burnout" in de medische wereld……het zegt helemaal niets. Of …….misschien juist wel: het betekent " oorzaken verdoezelaar".Het schijnt dat in Nederland "burnout" alleen veroorzaakt wordt door werk (goh, je zal maar werkgever zijn….). Laat ik nu pas een uitgebreid interview zien op de Duitse TV, waarin experts uitleggen dat er voor het woord "burnout" meer dan 100 oorzaken beschreven staan……..Nederland wordt mijns inziens een steeds raarder en gevaarlijker land ! Want wat is het verschil tussen medisch Duits en medisch Nederlands ??? Begrijpt U het ? Ik helemaal niet.  Kort door de bocht: vandaar dat er nog geen anti-rookbeleid is ?, vandaar dat industrievoeding niet kritisch bekeken wordt (zoals in D en F o.a.) ?, vandaar dat electrospanning (computergebruik versus RSI) als onzinnig wordt afgedaan ? vandaar dat er geen complementair in de basisverzekering zit om mensen keuze van herstel te geven ? Enzovoort ! Het zou zo maar eens kunnen zijn. Het draait om 'lobby' en helemaal niet meer om U ! Alle schade veroorzaakt door de 'lobby' aan het menselijk lichaam noemen we gewoon "burnout".

Beste mensen, ik krijg steeds meer het gevoel dat Nederland helemaal niet het beste voor heeft met de inwoners van dat land ! Lang leven de Babylonische Spraakverwarring, want dan hoeven we niet meer uit te leggen wat we precies bedoelen. Dan hoeven we geen oorzaken meer te zoeken als mensen klachten hebben, zodat ze een juiste oplossing kunnen aanbieden om van die klachten definitief af te komen. Nee, we sturen een ieder die wat heeft linea recta (sorry, dit is latijn…) naar gedragstherapie ! Want….DAAR WORDEN WE BETER VAN . De industrie die ons ziek maakt heeft zo dus gewonnen, zolang het duurt…..en de lobby kan gewoon doorgaan. Zolang het volk niet piept. Lang leve Holland en lang leve de taalverloedering. Levensgevaarlijk ! En als iedereen weer eens normaal Nederlands gaat spreken….??? En als iedereen gewoon weer eens ontwaakt en ZELF blijft denken. Er zijn naar mijn idee een beetje teveel mensen kompleet gehersenspoeld. Waarschijnlijk zie ik het helemaal verkeerd.

A Votre Service !

xxx

 

24 mei


Video - Gardasil vaccin nu al in opspraak in AustraliŽ !

Perth channel 7 news story about Live Cancer Virus vaccines given to young girls around Australia. The virus makes the girls paralized and horribly ill. Company shills praise the drugs safety and supposed benefits.

 

En meer nieuws uit de VS

 

Gardasil, the HPV Vaccine, Kills Three

Judicial Watch, the public interest group that investigates and prosecutes government corruption, today released documents obtained from the U.S. Food and Drug Administration (FDA) under the provisions of the Freedom of Information Act, detailing 1,637 reports of adverse reactions to the vaccination for human papillomavirus (HPV), Gardasil. Three deaths were related to the vaccine. One physician’s assistant reported that a female patient “died of a blood clot three hours after getting the Gardasil vaccine.” Two other reports, on girls 12 and 19, reported deaths relating to heart problems and/or blood clotting.

http://judicialwatch.org/6299.shtml
http://www.theconservativevoice.com/article/25338.html


Bittere kruiden tegen ziekte van Crohn

PatiŽnten met chronische darmziekte reageren goed op absintalsem. Een extract van de plant absintalsem lijkt verbetering te bieden bij de ziekte van Crohn. Slikken van het bittere kruid had als resultaat dat achttien van twintig patiŽnten geen prednison meer hoefden te gebruiken.

http://www.refdag.nl/artikel/1303004/Bittere+kruiden+tegen+Crohn.html


Nieuw Maastrichts bedrijf ontwikkelt biomarkers

De kans op hart- en vaatziekten voorspellen aan de hand van de aanwezigheid van bepaalde stoffen of cellen in een mens (zogenaamde biomarkers) is de grote belofte voor de toekomst . Het nieuwe Maastrichtse bedrijf ACS Biomarker BV, opgericht door de Universiteit Maastricht en BioMedbooster BV, richt zich vanaf vandaag op deze ontwikkeling.

Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM)


Video - Plant oil stove

Big solution to replace de killer in the kitchen ( smoke of charcoal and wood in under developed countrys) 


Wachten met afbinden navelstreng verkleint kans op bloedarmoede

Als de navelstreng niet onmiddellijk, maar pas na drie minuten wordt afgebonden, levert dat de baby een flinke hoeveelheid extra ijzer en rode bloedcellen op. Hiermee vermindert de kans op bloedarmoede in de eerste zes maanden, zonder nadelige effecten voor het kind. Dit is met name van belang in ontwikkelingslanden, zeker in malariagebieden, waar bloedarmoede veel voorkomt. Daarom bepleit Patrick van Rheenen aanpassing van de richtlijnen rond de bevalling.

Universiteit van Amsterdam


Hartinfarct heeft nadelige gevolgen voor nieren

In het verleden is veel onderzoek verricht naar de effecten van nierdysfunctie op het functioneren van het hart- en vaatstelsel. Over de gevolgen van hartdysfunctie op het functioneren van de nieren is weinig bekend. UMCG-promovendus Wouter Eijkelkamp onderzocht daarom deze invloed. In zijn proefschrift laat Eijkelkamp zowel in dieren als mensen zien dat een hartinfarct invloed heeft op de nieren. Er wordt histologische schade waargenomen, een verhoogde eiwituitscheiding in de urine, en/of een achteruitgang van nierfunctie. Al bekend was dat nierdysfunctie een nadelig effect heeft op het functioneren van het hart- en vaatstelsel; de vicieuze cirkel van interactie tussen hart en nieren is hiermee gesloten. In een dierexperimentele setting kon dit nadelige effect worden beperkt met medicatie. Uit het onderzoek blijkt verder dat de nier mogelijk beter beschermd kan worden door niet alleen de bloeddruk te verlagen. Het niveau van eiwituitscheiding in de urine liet een sterk verband zien met de nierfunctie op lange termijn. Een duale behandeling, gericht op verlaging van de bloeddruk ťn vermindering van eiwituitscheiding, kan een bijdrage leveren aan het beschermen van de nieren bij hen die een verhoogde kans op nierfunctieverlies hebben. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met hoge bloeddruk en suikerziekte.

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)


Video - are we eating too much salt?

Professor Franco Cappucio from the University of Warwick talks about his recent report into levels of salt in our diets.


Borststructuur beÔnvloedt kans op kanker

Hoge bloedwaarden van groeifactoren en hormonen die de celdeling stimuleren en het risico op borstkanker verhogen, hebben geen effect op de hoeveelheid klier- en bindweefsel in de vrouwelijke borst. Dat zegt Martijn Verheus in zijn proefschrift. Vrouwen van wie de borsten voor een groot gedeelte uit klier- en bindweefsel bestaan, hebben een groter risico op borstkanker dan vrouwen die juist veel vetweefsel in de borsten hebben. Van IGF-I en vrouwelijke geslachtshormonen is bekend dat ze de celdeling stimuleren. Hoge bloedwaarden van vrouwelijke geslachtshormonen en waarschijnlijk ook IGF-I geven ook een hogere kans om borstkanker te krijgen. Verheus onderzocht of dit effect verloopt via een grotere hoeveelheid klier- en bindweefsel bij deze vrouwen. Bij ongeveer 1000 deelneemsters aan het bevolkingsonderzoek op borstkanker (Prospect-EPIC studie), die ook bloedmonsters gaven en gezondheidsvragenlijsten invulden, werden IGF-I en hormoonwaarden bepaald. Op series van borstfoto's uit het bevolkingsonderzoek werd de hoeveelheid klier- en bindweefsel vastgesteld. Uit het onderzoek blijkt dat het effect van IGF-I en geslachtshormonen op het ontstaan van borstkanker waarschijnlijk niet via een verandering van de hoeveelheid klier- en bindweefsel in de borst verloopt.

Universitair Medisch Centrum Utrecht


Video - supermarket secrets deel 1 en 2


Digitale helpdesk voor medische hulpverleners bij vergiftigingen

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het RIVM opent vandaag een nieuwe website:www.vergiftigingen.info. De website is bestemd voor medische hulpverleners, zoals (huis)artsen. Via de website kunnen zij een risicoanalyse maken van een acute vergiftiging. Zo kan een arts bepalen welke behandeling nodig is. De website is een uitbreiding op de telefonische informatieverstrekking die het NVIC al biedt en blijft bieden. Medische hulpverleners kunnen te maken krijgen met verschillende vormen van vergiftigingen bij mensen en dieren. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk te weten welke risico’s een vergiftiging mogelijk heeft en hoe je kunt handelen. Met Vergiftigingen.info krijgen professionele hulpverleners via het internet direct toegang tot de kennis van het NVIC op het gebied van vergiftigingen. Vanachter de computer en op elk gewenst moment kan een arts voortaan zelf een inschatting maken van de ernst van een acute vergiftiging en op basis van de gepresenteerde informatie een behandelplan opstellen.

www.vergiftigingen.info


Tandvleesontsteking verhoogt risico op ziekten

Parodontitis, chronische ontsteking van het tandvlees en het onderliggende kaakbot, verhoogt het risico op vroeggeboorten, longontsteking, diabetes en vooral op hart- en vaatziekten.

http://www.refdag.nl/artikel/1303002/Tandvleesontsteking+verhoogt+risico+op+ziekten.html


Video - reversing diabetes naturally

 


Six McDonalds-munching Americans eat 100% vegan live foods for a month. Medical results are fantastic. Doctors and experts are interviewed including Gabriel Cousens, MD and David Wolfe. Raw for 30-Days. Raw for 30-Days will document the journey of five Americans suffering from Adult Onset Type II Diabetes, who undergo a radical 30-day diet and lifestyle change in the hope of reversing or reducing their insulin dependence. The film will show the eating habits that led to the development of this disease and will posit an alternative approach to living and eating, one in which foods can heal and hold the potential to reverse Diabetes. We will recruit subjects who have been subsisting on a standard American junk food diet and who are now insulin dependent and Diabetic. Those selected will journey to the Tree of Life Rejuvenation Center in Arizona to undergo a 30-day health regimen consisting of 100% raw organic living foods that are purported to heal Diabetes. We will select a diverse group of subjects, representative of the different segments of the population most affected by this epidemic. Examples include a Native American from a Reservation, an African American from an urban Northeast city, a Mexican American living in the western US and a Caucasian person from the mid-west or a Southern city such as Chattanooga, TN.


Nederland haalt streep door Afrikaans voorstel voor olifant

85% Nederlandse bevolking in enquÍte vůůr 20-jarig moratorium ivoorhandel

Minister Verburg heeft de Tweede Kamer geschreven dat een resolutie van Kenia en Mali het niet zal halen omdat het een procedurele fout zou bevatten. De resolutie komt aan de orde op de CITES-conferentie over handel in bedreigde diersoorten die van 3 tot en met 15 juni wordt gehouden in Den Haag. Verburg is
voorzitter. Zij lijkt hierdoor bij voorbaat al een streep te halen door deze resolutie. Die resolutie omvat een 20-jarig moratorium op ivoorhandel. Beide landen, en met hen vele andere in Afrika en wereldwijd- geloven dat alleen daardoor de olifant te behoeden is voor uitsterven. Een andere resolutie, die van Botswana en NamibiŽ, zijn juist voor versoepeling van de handel waardoor stropers zich gesteund zullen voelen in hun lucratieve, maar illegale en dodelijke activiteiten.

'Verburg zegt olifanten te willen beschermen. Waarom schrijft zij de Botswana/NamibiŽ-resolutie dan niet af. Die luidt het einde van de olifant in door groeiende stroperij. Dit vooringenomen standpunt is een belediging aan het adres van Kenia en Mali',zei Marcel Bertsch, directeur van het IFAW Nederland, vandaag op een
persconferentie in Den Haag. 'Bepaald niet de manier om een dialoog te stimuleren als voorzitter van deze
belangrijke internationale vergadering voor de bescherming van bedreigde diersoorten'. Bovendien blijkt 85% van de Nederlandse bevolking vůůr sterke steun aan de Kenia/Mali-resolutie. In opdracht van het IFAW heeft onderzoeksbureau Heliview Research een representatief deel van de Nederlandse bevolking gevraagd wat zij wil dat het standpunt van onze regering is aangaande het verbod op de ivoorhandel. 'Tegenover dit machtige aantal kan Verburg niet onverschillig staan',meent Bertsch.

De Keniaan Michael Wamithi vertelde over zijn ervaringen in het veld. Hij is voormalig parkwachter voor de Kenya Wildlife Services en heeft anti-stropers patrouilles geleid. Op 19 mei zijn drie van zijn voormalige collega's gedood door stropers tijdens een patrouille bij het Tsavo Game Reserve. Wamithi vreest de nog overgebleven olifanten- tussen de 400 en 600 000- te verliezen aan stropers. Onder de huidige CITES-wetgeving is het immers schier onmogelijk illegale ivoorhandel aan te pakken. Bovendien mag er op beperkte schaal ivoor worden verkocht waardoor stropers in vele landen hun illegale activiteiten hebben
geÔntensiveerd. Ook zagen smokkelaars over de hele wereld de kans schoon hun illegale ivoor via het legale circuit te verhandelen. Daarom is een totaalverbod op alle handel de enige maatregel die helpt.

Op de persconferentie ging IFAW-expert Yvette Brook ook in op beslissingen die tijdens CITES over haaien, tijgers en walvissen te nemen zijn. De haring-, doornhaai en de zaagvis moeten beter beschermd worden tegen overbevissing en bijvangst. Om dat te kunnen bereiken moeten de haaien naar CITES bijlage II en de zaagvis zelfs naar bijlage I. Voor tijgers geldt dat het IFAW tegen het fokken voor commerciŽle doeleinden is en vindt dat de illegale handel in deze grote Aziatische katten moet stoppen. Dat kan onder andere door het intensiever controleren van de naleving van de wet. Ook de handel in traditionele geneesmiddelen, waarin producten van deze dieren zijn verwerkt, moet worden aangepakt. Japan blijft de bescherming van diverse walvissoorten ondermijnen. Het IFAW blijft zich ook tijdens deze conferentie weer hard opstellen tegen de Japanse lobby.

Als het gaat om illegale internethandel in ivoor en andere producten van bedreigde diersoorten steunt het IFAW een voorstel van de EU. Zij wil een werkgroep instellen die een internationaal actieplan tegen die illegale handel via internet kan ontwikkelen. Op 15 mei onthulde het IFAW dat bij een steekproef van 8 landen op eBay in een week tijd 2275 illegale ivoren objecten te koop aan werden geboden. Veilingsites blijken een
wijdverbreide bron van verwoestende handel en de oorzaak van veel onnodig dierenleed.   Ook het vorig jaar uitgebrachte rapport 'Gevangen in het net' over handel in wilde dieren op Nederlandstalige websites toonde aan dat grote hoeveelheden wilde en exotische dieren via sites worden verhandeld. Het IFAW heeft als missie het welzijn van dieren in de wereld te verbeteren. Daarbij gaat het zowel om huisdieren als om in het wild levende dieren. Het IFAW wil dit bereiken door de commerciŽle uitbuiting van dieren terug te dringen, natuurlijke leefgebieden te beschermen en dieren in nood te helpen.

http://www.kintera.org/site/c.kuLRJ7MTKtH/b.2507445/k.EDF1/
Handel_in_wilde_dieren_Blijven_er_alleen_woorden_over.htm


www.ifaw.nl


Verbod op gloeilampen ligt nu nog niet voor de hand

UNETO-VNI reageert positief op maatregelen die bijdragen aan energiebesparing. Zo stelt de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en elektrotechnische detailhandel als reactie op de uitspraak van Minister Cramer (VROM) om gloeilampen binnen vier jaar te verbieden. Een verbod is echter een ingrijpende maatregel die alleen nuttig zal blijken als er goede overwegingen zijn gemaakt. Bovendien dragen spaarlampen maar beperkt bij aan het energiebesparingpotentieel in de gebouwde omgeving. Er zijn tal van andere maatregelen die bijdragen aan de doelstellingen om energieverbruik en uitstoot van CO2 te verminderen.  UNETO-VNI noemt de volgende argumenten waarom een totaal verbod niet binnen vier jaar realiseerbaar is:

- Een dergelijk verbod kan alleen tot stand komen in overleg met de branche en de leveranciers.
- Er zijn diverse toepassingen waarvoor spaarlampen geen geschikt alternatief of vervanging zijn. Bijvoorbeeld bij sommige armaturen, spotverlichting, halogeen, e.d.
- Spaarlampen hebben nog maar een beperkt spectrum van kleuren en lichtintensiteit.
- Spaarlampen kunnen nog maar beperkt worden gemaakt in aparte vormen (denk aan kaarsvorm/vlam in kroonluchters e.d.)
- Innovaties die moeten worden gedaan om in te spelen op de behoeften hebben doorgaans een langere looptijd nodig dan vier jaar om van tekentafel, beproefd in de woonkamer van de consument te belanden.
- Een verbod heeft meer slagingskans als deze Europees wordt ingevoerd, waarmee ongewenste nevenaffecten worden voorkomen.


Video - Navigating the Fast Food Maze

Eating health is hard to do when we are surrounded by unhealthy fast food. Fast food is tasty, convenient, and cheap. It is also very heavily marketed to all Americans. This video is presented by Dr. Steven Aldana, Professor of LIfestyle Medicine at Brigham Young University in Provo, Utah. Dr. Aldana is a leading national expert on healthy living. He shows why fast food is so popular and how the food industry works to get us to buy as much of it as possible. You will also learn why most fast food is unhealthy. You will learn how the Stop & Go Fast Food Nutrition Guide was developed. It is easy to use and allows people to eat fast food and still eat healthy. This video is entertaining, enlightening, and will help you make healthier fast food choices. You can even download his power point slides for free at

www.fastfoodbook.com


Gif: wat eet U zonder het te weten ?

William Reymond is een onafhankelijk onderzoeksjournalist, Frans van oorsprong, hij leeft sinds 6 jaar in Dallas (USA). In zijn recent verschenen boek < Toxic - Obťsitť, malbouffe et maladies : enquÍte sur les vrais coupables, - Gif - Obesitas - slecht eten en ziekten, onderzoek naar de werkelijke schuldigen > onthult hij de productie van de voedingsindustrie. Hij buigt zich over de IMPACT van de geÔndustrialiseerde voedingsindustrie op de volksgezondheid: de wereldwijd verspreide pandemie Obesitas. Na het lezen van dit boek begrijpt men beter waarom sommige producten tegen LAGE PRIJZEN verkocht worden, zowel in de snel - restaurants als in de gespecialiseerde winkel. Ontmoeting met een man die in 18 maanden bijna 30 kilo verloor door tot het maximum mogelijke alle industriŽle voedingsproducten te vermijden - zonder vegetariŽr te worden !

Bekijk de video:

http://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Entrevues/Fiche.aspx?
doc=reymond_w_20070522&xtor=EPR-2

xxx


Video - Flashback....Pim!


Huidverzorging op basis van bijenwas en bijenhoning

De Deense imker Bargums Biavl produceert een serie huidverzorginsproducten, HÝjst Cosmetics. De producten - huidcrťme, lippenbalsem en hair- & bodyshampoo - zijn gemaakt onder farmaceutische contrŰle, en zijn niet op dieren getest. De bijenwas heeft een herstellend en verachtend effect op de huid; er zijn geen kleur- en geurstoffen toegevoegd en alleen huidvriendelijke conserveermiddelen (geen alcohol bv). De producten zijn daardoor ook zeer geschikt voor de extreem gevoelige huid.

http://www.welinjevel.nl/Huid%20%26%20haar.html

Stinne Rasmussen


Snel voedsel geeft snelle schade

Voedingsdeskundigen zijn het er lang over eens geweest, dat eten van de snackbar ongezond is. Maar tot dusver meende men dat het geen kwaad kon om het een enkele keer te eten. Uit een nieuw Deens onderzoek blijkt nu, dat zelfs ťťn maaltijd fast food schadelijk kan zijn voor het lichaam. 30 jonge mensen werden in 2 groepen verdeeld - de ene helft at vetarme melk- en graanproducten als ontbijt, de andere helft kreeg eten vanMcDonalds. De jongeren die van McDonalds aten, toonden direct erna onder meer een verhoogd bloeddruk en een hogere pols dan ervoor en grotere weerstand in de bloedaderen.

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2007/04/26/044114.htm

Stinne Rasmussen


Moeilijk voor ouderen om wegwijs te worden in de voedingsadviezen

Voor ouderen is het lastig om een normaal gewicht te behouden. Mannen (met name boven 65 jaar) worden veelal (veel) te zwaar, vrouwen ůf te zwaar ůf juist veel te licht. Het aantal ouderen met ernstige overgewicht is sterk stijgend. In Denemarken is nu gebleken, dat de voedingsadviezen voor ouderen vaak niet te begrijpen zijn. Er zijn zoveel adviezen over eten en bewegen, dat ze er niet meer wijs uit worden. 95% van Deense ouderen denken gezond te eten, maar veruit de meesten hebben een ongezond gewicht en blijken bij navraag ook niet zo gezond te eten als ze denken. Op dit moment krijgt met name overgewicht onder kinderen en jongeren prioriteit door de Deense overheid, terwijl het juist bij de snel groeiende groep ouderen een nog groter probleem is.

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2007/04/21/110455.htm

Stinne Rasmussen


Toegevoegde vitamines in voedsel is een flop in Denemarken

In Denemarken heeft al een tijd een heftige discussie geheerst over het al dan niet toevoegen van vitamines tot voedingsproducten. De discussie is opgelaaid door producten als snoep met vitamine C, - in de discussie vaak omschreven als een schmink op een hoe dan ook ongezond product. Volgens de Deense consumentenbond alleen bedoeld om ongezonde producten makkelijker te verkopen, omdat ze een schijn van gezond erdoor krijgen. De discussie heeft ertoe geleid dat Deense producenten de gok niet wagen, en ook worden weinig "geschminkte" producten geÔmporteerd. Maar 8 Deense voedingsproducenten hebben van de overheid toestemming gekregen om hun producten te "verbeteren" met vitamines.

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2007/05/19/030246.htm

Stinne Rasmussen


Video - doping in uitgaanscircuit


 

 

23 mei


Sylvester Stallone : "Ik gebruik anti-age hormonen"

Sylvester Stallone is veroordeeld tot een minimum boete van 2975 dollar door een rechtbank in AustraliŽ. Bij zijn aankomst in AustraliŽ bleek hij 45 flessen groeihormoon en 4 flessen testosteron in zijn bezit te hebben. Stallone, 60 jaar, heeft uitgelegd dat hij deze producten gebruikt om de effecten van de leeftijd te bestrijden: cosmetisch en therapeutisch….. Deze 2 hormonen favoriseren de spiermassa.

Lees verder:

http://www.lanutrition.fr/Stallone-Je-prends-des-hormones-anti-‚ge-a-1575.html

xxx


Video - Dr. Jonny Bowden: The Popular Diets


Overheid moet poging stoppen met roken vergoeden

De overheid moet veel meer geld beschikbaar stellen voor middelen die mensen helpen bij het stoppen met roken. Ook moeten artsen consulten kunnen declareren als ze intensief met hun patiŽnten bespreken dat ze beter kunnen stoppen met roken.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article427784.ece/
Huisarts_moet_helpen_bij_stoppen_met_roken

Marjan


Glycemische index dieet -   effectiviteit is bevestigd !

Welk dieet te volgen om af te vallen ? LaNutrition.fr komt met een dieet met een laag glycemisch gehalte. Een nieuwe Amerikaanse studie van Cara Ebbeling (l'HŰpital pour enfants de Boston, Massachusetts ).bevestigt de voordelen, vooral bij personen die veel insuline verbergen. Ook om risicofactoren van hart - en bloedvatproblemen te verminderen.

AUTEUR : Collectif LaNutrition.fr dirigť par Elvire Nťrin
EDITEUR : ThierrySouccar Editions
FORMAT : 150 x 210 / 320 p.
PRIX : 14,90 €
COLLECTION : Index glycťmique

Ebbeling CB, Leidig MM, Feldman HA, Lovesky MM, Ludwig DS. Effects of a low-glycemic load vs low-fat diet in obese young adults: a randomized trial. JAMA. 2007 May 16;297(19):2092-102.

http://www.lanutrition.fr/Rťgime-IG-minceur-de-LaNutrition-fr-efficacitť-confirmťe-a-1572.html

xxx

Nuttige links
www.suikerspiegeldieet.com
www.antibakkerdieet.com
www.glycemische-index.com


Video - Chlorella - The World's Most Powerful Wholefood


Grand prix van de Propagande mei 2007 : de Spaanse aardbei ! Olť !

LaNutrition rijkt deze prijs uit aan de geÔmporteerde aardbei uit Spanje : een vrucht rijkelijk besproeid met pesticiden, dus de teelt aldaar beschadigt het milieu en overleeft door onderbetaalde arbeidskrachten.

EspaŮa: ole !

In 2006 heeft Frankrijk 83 000 ton geÔmporteerd; mooie, grote, rode, ronde aardbeien uit de buurt van Almeria en d'El Ejido. Gezien vanuit het vliegtuig is het een oneindig terrein van 40 000 ha ; plastic kassen die zomer en winter groenten en fruit voortbrengen, door vrachtwagens in heel Europa gedistribueerd. Wat betreft de aardbei: 1 op de 3 verkochte aardbeien komt uit de plastic tunnels uit Zuid-Spanje.

Rťfťrence
Looser N. Pesticide Residues in Strawberries sampled from the Market of the Federal State of Baden-WŁrttemberg in the Period between 2002 and 2005. Journal fŁr Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit 2006 ; 1(2) : 135-141.

http://www.lanutrition.fr/Grand-prix-de-la-Propagande-mai-2007-La-fraise-espagnole-a-1574.html

xxx


UGent-onderzoeker optimaliseert stralingsmetingen bij GSM-masten

Aangepaste procedures ontwikkelen om te meten wat echt telt, dat was het opzet van het doctoraats onderzoek van ir. Christof Olivier van de vakgroep Informatietechnologie van de Universiteit Gent. En wat echt telt is de werkelijke blootstelling aan elektromagnetische straling.

Beschermen tegen overmatige blootstelling aan elektromagnetische straling
Sedert een tiental jaar schieten basisstations voor mobiele communicatie (o.a. gsm-masten, maar bvb. ook stations voor UMTS, en andere draadloze communicatietechnologieŽn) als paddestoelen uit de grond. Om de bevolking te beschermen tegen overmatige blootstelling aan elektromagnetische straling, werd er door verschillende autoriteiten een regelgevend kader uitgewerkt. Standaardisatie-organisaties hebben op hun beurt verschillende berekenings- en meetprocedures ontwikkeld, om dit regelgevend kader praktisch op te leggen.

“De huidige normen, standaarden en meetprocedures zijn echter gebaseerd op worst-case scenario’s i.p.v. op de werkelijke blootstelling”, zegt ir. Olivier. Dat betekent dat naast de medische veiligheidsmarges, die de onzekerheid over de impact van straling op het menselijk lichaam moeten dekken, er nog een extra marge bijkomt. Voor verder – ook medisch – onderzoek en beleid is het nuttig een beter zicht te hebben op de werkelijke blootstelling.

In zijn doctoraat beschrijft Olivier op welke manier dat inzicht bekomen kan worden. Zo moet de variatie van de straling in de tijd beter gekarakteriseerd worden, moet er op verschillende posities gemeten worden, en moeten enkele extra variabelen in de metingen opgenomen worden. Eťn van de resultaten van het doctoraat is dan ook de ruimtelijke verdeling van de blootstelling in verschillende omgevingen (stedelijk, binnenshuis, buitenshuis) door middel van een analytische modellering van de opname van de elektromagnetische straling in het menselijk lichaam onder complexe omstandigheden.

Veiligheidszone afbakenen
Daarnaast ontwikkelde Olivier een eenvoudige berekeningsmethode om een veiligheidszone rond basisstationantennes af te bakenen, en stelt hij een praktische procedure voor om na te gaan of de aanwezige blootstelling zelfs onder de slechtst mogelijke omstandigheden aan de normen voldoet. De combinatie van eenvoudige simulaties en breedband- en frequentie-selectieve metingen zorgen voor een meetprocedure die accurate resultaten genereert, en tegelijk slechts beperkte middelen en meettijd vergt.


Video - diabetes - alternative medicine for people with diabetes

Suggesties bij diabetes:

- chroom
- magnesium
- alfalinoleenzuur  (1+2)

(1) Nagamatsu, M., et al. "Lipoic acid improves nerve blood flow, reduces oxidative stress and improves distal nerve conduction in experimental diabetic neuropathy." Diabetes Care, 18: 1160-67, 1995.

(2) Jacob S, Henriksen EJ, Tritschler HJ, et al. Improvement of insulin-stimulated glucose-disposal in type 2 diabetes after repeated parenteral administration of thioctic acid. Exp Clin Endocrinol Diabetes 1996;104:284-288.

Nuttige link

http://nccam.nih.gov/health/diabetes/


Voedselkilometers invoeren heeft geen zin'

In Vlaanderen pleit de politieke partij Groen! voor het invoeren van voedselkilometers. Volgens deze partij legt voedsel vaak enorme afstanden af voordat het in de supermarkt beland – met alle gevolgen van dien voor het milieu. Op elk voedingsmiddel moet daarom via een label aangegeven worden hoeveel kilometers het gereisd heeft, zodat consumenten een milieubewuste keuze kunnen maken. Sanderine Nonhebel, universitair docent Voedsel & Milieu aan de Rijksuniversiteit Groningen, denkt echter niet dat het invoeren van voedselkilometers zin heeft

http://www.rug.nl/Corporate/nieuws/opinie/opinie21


Hersenactiviteit bij orgasme blootgelegd

Stoornissen van het orgasme komen relatief veel voor en hebben een negatieve invloed op het welzijn van de betrokkenen. Hoewel aangenomen wordt dat de oorzaak van deze problemen in de hersenen ligt, is volslagen onbekend hoe de hersenen het orgasme tot stand brengen.  Om kennis over deze bijzondere ervaringstoestand te verkrijgen, maakte promovendus Janniko Georgiadis hersenscans van gezonde mannen en vrouwen terwijl zij een orgasme beleefden. Het blijkt dat er tijdens het orgasme sprake is van een verminderde bloedtoevoer naar het voorste gedeelte van de hersenen (prefrontale hersenschors). Een sterke toename van de bloedtoevoer werd gezien in de kleine hersenen. Dit specifieke patroon van toe- en afnames van de bloedtoevoer werd bij zowel mannen als vrouwen aangetroffen. Daarnaast was er bij vrouwen een afname van de bloedtoevoer naar de temporale hersenschors. De bloedtoevoer naar de kleine hersenen bleek samen te hangen met spieraanspanningen in het bekkengebied, terwijl de doorbloeding van de prefrontale en met name de temporale hersenschors afnam bij toegenomen seksuele opwinding. De bloedtoevoer naar de prefrontale hersenschors leek beÔnvloed te worden door de mate van cognitieve controle.

RUG


Video - what is the best Omega 3 oil


Ziek en gezond in de genetische toekomst - Je gezondheid in eigen hand?

Genetisch onderzoek is een grote zegen aldus wetenschappers. Aan dat onderzoek kleven fikse risico’s beweren critici. Welke onderwerpen en vragen verdienen meer aandacht in de discussie over genomics? Een panel van maatschappelijke experts onder leiding van oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg onderzocht deze vraag. Op 21 mei worden de resultaten van het panel voor de maatschappelijke agenda gepresenteerd. Het Centre for Society and Genomics (CSG), opdrachtgever van het onderzoek, en LUX Nijmegen organiseren vier publieke debatten in Nijmegen, Groningen (ism. debatcentrum DwarsDiep), Amsterdam en Tilburg over cruciale maatschappelijke dilemma’s die een plaats zouden moeten krijgen op de agenda van onderzoek en politiek. Alle debatten staan onder leiding van Marjan Slob, publicist en onderzoeker.

De toenemende kennis van onze genetische opmaak gaat gepaard met de belofte van een gezond leven en een maakbaar lichaam. Ziekte zal in de toekomst steeds vaker voorkůmen kunnen worden, door bijvoorbeeld tijdige medicatie, preventieve maatregelen en verande≠ringen in leefstijl. Omdat we steeds beter weten wat ons genetische ‘lot’ is, worden we ook steeds meer geacht daarnaar te handelen. Maar leidt dat er niet toe dat zij die door dit ‘lot’ getroffen worden wel eens minder op de solidariteit van anderen kunnen rekenen? Wie is straks verantwoordelijk voor individuele preventie en individueel leed? Wil de samenleving daar dan nog wel financieel voor opdraaien? Betekent dat verschuivingen in de verhouding tussen collectieve en private voorzieningen? Zijn we nog bereid verzekeringspremies te betalen voor iemand die op grond van zijn of haar genetische kaart beter had moeten weten?

Over zulke vragen debatteren Klasien Horstman, hoogleraar Filosofie en Ethiek van Bio-engineering, Technische Universiteit Eindhoven, tevens verbonden aan de Universiteit van Maastricht, Faculteit der Gezondheidswetenschappen, Hans van Maanen, journalist van de Volkskrant en lid van het panel, en Sietske Homsma, internist en medisch adviseur bij Nationale Nederlanden en het Verbond voor Verzekeraars. Terry Vrijenhoek, voorzitter van het netwerk voor jonge genomicsonderzoekers GeNeYouS, verzorgt een crash course genomics. Voorzitter van het debat is Marjan Slob, publiciste en onderzoeker.

http://studium.hosting.rug.nl/dwarsdiep/2007/09genetica.htm


Video - Our daily bread


Kanker ? Vraag een onafhankelijk ''second'' of zelfs een ''THIRD !" opinion !!!

Wat betreft de keuze van een therapie is dit beslist aan te raden. De Technische Universiteit uit Muenchen (D) heeft naar aanleiding van een gedaan onderzoek, ontdekt dat de beslissingen van artsen bij testen door experts GEEN stand houden.

Bron: ARD - text 22 mei 2007

xxx


Video - Diabetes: dLife talks with Dr. Mary Vernon


Voedsel en COPD = chronische longaandoeningen die verergeren

Mediterannee voedsel vermindert duidelijk het risico van de chronisch obstruktieve longziekte COPD. Op groenten, fruit, volkoren en vis gebaseerd voedsel vermindert voor 50 % deze levensgevaarlijke ziekte, aldus een uitgebreide studie. Onder COPD vatten artsen meerdere longproblemen samen die chronisch zijn en steeds erger worden; bijvoorbeeld bronchitis of emphysem. Gezondheidsexperts gaan ervan uit dat COPD in 2020 wereldwijd de 3e meest voorkomende doodsoorzaak zal zijn.

Bron: ARD - text 22 mei 2007

xxx


TV - ťťn vandaag

1+1= gevaar voor de patiŽnt?

Het is slecht gesteld met de rekenvaardigheid van Nederlandse verpleegkundigen. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen, in samenwerking met het Noorderpoortcollege. De onderzoekers noemen de resultaten ‘zorgwekkend’. Slechte rekenvaardigheid van verpleegkundigen kan namelijk leiden tot gevaarlijke situaties. EťnVandaag spreekt hierover met onder andere de betrokken onderzoekers en de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland.

http://www.eenvandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=2&sid=32076


Video - The dieting Enemy revealed

http://www.youtube.com/watch?v=XFcGtSCidIk

 

 

 

22 mei


Wat is salicylzuur ?

Dit zuur remt het ontstekingen en de groei van schimmels en bacteriŽn en wordt oa gebruikt bij acne, wratten, likdoorns, eelt. Fruit en groenten zijn natuurlijke bronnen van salicylzuur.

Sterke bronnen:

Champignon
Groene peper
Olijven
Paddestoelen
Tomaat
Radijs
Witlof
Abrikoos
Bramen
Blauwe bessen
Cantaloupe
Dadels
Guava
Rozijnen
Amandelen
Pinda's
Kaneel
Komijn
Kerriepoeder
Droge dille
Garam masalla
Oregano
Paprika heet
Rosemarijn
Tijm
Mosterd

http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi27.htm

In vrijwel elke plant speelt het alarmsignaal salicylzuur een sleutelrol in de verdediging tegen microbiŽle ziekteverwekkers. Na infectie zorgt salicylzuur voor het aanschakelen van een grote groep afweergenen waarna er eiwitten worden geproduceerd die de groei en ontwikkeling van de belager sterk kunnen remmen. De plantenstof salicylzuur is vernoemd naar het Latijnse woord voor wilg: Salix. De bast van deze boombevat namelijk grote hoeveelheden salicylzuur. Salicylzuur is niet alleen belangrijk voor de verdediging van planten tegen ziekteverwekkers, het heeft ook een pijnstillende werking in mensen. Duizenden jaren geleden maakten de oude Grieken en Noord-Amerikaanse Indianenstammen al gebruik van een extract van de wilgenbast om allerlei pijnen te verzachten. In 1899 is op basis van salicylzuur ’s werelds meest verkochte pijnstiller ontwikkeld: aspirine.

http://uuprod.zappwerk.nl/index.cfm/site/Werkstuksite/


De aanjager van eetlust - E621

De Franse geleerde France Bellisle deed er een studie naar en organiseerde diverse experimenten. Hij gaf proefpersonen uit verschillende leeftijdsgroepen voedsel waar extra MSG aan was toegevoegd en merkte dat er meer gegeten werd. Zijn harde conclusie was dan ook dat E 621 de voedselkeuze en eetlust manipuleert. Zelfs spruiten die voldoende met het middel zijn bewerkt smaken lekker voor een spruitwalger. "MSG kan zowel gezond als ongezond voedsel lekkerder maken, en je eet er bovendien meer van," aldus professor France Bellisle.

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=843
http://www.fonteine.com/e621.html
http://www.rvu.nl/kvw/index.php?i=8&n=397
http://www.rudolfdewit.com/msg.html


Spanje: hoe vertel ik het de dokter ... ?

Een NEDERLANDS - SPAANSE gids met woorden en uitdrukkingen om beter op medisch gebied te kunnen communiceren en met nuttige informatie over de Gezondheids - en Sociale Zorg in Spanje

http://www.verteldedokter.es/

xxx


Video - Global Warming: Some Convenient Facts

Michaels and Taylor will respond to Vice President Gore's documentary and recent congressional presentations. Michaels will discuss the artificial polarization of views on this issue into one camp of vocal alarmists and another camp that simply does not accept the notion that human activity is warming surface temperatures. The truth lies in between, which makes it politically unpopular to both poles of the discussion. Michaels will discuss the real state of the science, showing that an objective reading of both climate history and climate projections leads to the inescapable conclusion that global warming will be modest and that calls to "do something" immediately are likely to be counterproductive.


Nationale Cholesteroltest wegens succes herhaald!

De Nederlandse Hartstichting heeft al vier keer de succesvolle Nationale Cholesteroltest gehouden. Omdat cholesterol een belangrijke risicofactor van hart- en vaatziekten is, organiseert de Hartstichting deze landelijke cholesterolprikacties (mede mogelijk gemaakt door Becel Pro.Activ). De Hartstichting organiseert van 21 mei tot en met 30 juni 2007 voor de vijfde keer de Nationale Cholesteroltest. Verpleegkundigen zullen in meer dan vijfhonderd supermarkten verspreid over het land van 11 tot 19 uur aanwezig zijn om uw cholesterolgehalte te bepalen.

http://www.hartstichting.nl/go/default.asp?mID=5834


En laat nu net de supermarkt de plek zijn waar de meeste cholesterol verhogende produkten worden verkocht en dat Unilever veel van deze produkten met geharde plantaardige vetten levert. Noemen ze dit niet boter op je hoofd hebben? En publiek gaat er gewillig in mee... op naar de statines !

http://www.transvetzuren.com

Ron


Arts stelt vagina-schimmel onjuist vast

Promovenda Marian Engberts onderzocht hoe Nederlandse huisartsen de diagnose 'vaginale schimmelinfectie' stellen. Het blijkt dat 38% van de ondervraagde 380 huisartsen nooit microscopisch onderzoek verricht om hun diagnose te bevestigen. Daarnaast blijkt dat huisartsen, die wel microscopie verrichten, regelmatig het preparaat alsnog verkeerd beoordelen, waardoor de verkeerde diagnose wordt gesteld. Vulvovaginale candidiasis (VVC) wordt veroorzaakt door een abnormale groei van gisten in de vagina en wordt ook wel 'vaginale schimmelinfectie' genoemd. Het is een diagnose die vaak gepaard gaat met jeukklachten en toegenomen witte, brokkelige vaginale afscheiding. Omdat deze symptomen weinig specifiek zijn, moet de diagnose VVC altijd gebaseerd zijn op (microscopisch) onderzoek van de vaginale afscheiding.  De Candida-gist kan ook bij toeval aangetroffen worden in uitstrijkjes, die afgenomen worden in het kader van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Engberts analyseerde de resultaten van de uitstrijkjes van bijna 500.000 vrouwen om verbanden op te sporen tussen de aanwezigheid van Candida, afwijkende baarmoederhalscellen en andere vaginale infecties. Het blijkt dat de aanwezigheid van vaginale Candida in een uitstrijkje niet gepaard gaat met afwijkende baarmoederhalscellen in vervolguitstrijkjes en ook geen verhoogd risico geeft op het oplopen van andere vaginale infecties. Engberts promoveert op 22 mei aan de Universiteit Utrecht.

http://www.umcutrecht.nl/zorg/nieuws/2007/05/arts-stelt-vagina-schimmel-onjuist-vast.htm


Gezonde leefstijl vertraagt wellicht ontwikkeling dementie

Dementie als gevolg van de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie zijn nog steeds niet te behandelen. Onderzoek naar de complexe oorzaken van dementie vordert langzaam. Een ongezonde leefstijl kan de ontwikkeling van dementie op oudere leeftijd wellicht versnellen. Dit concludeert Frank Jan de Jong, onderzoeker in het Erasmus MC, in zijn proefschrift 'Endocriene factoren, retinavaten en de kans op dementie', waarop hij op 23 mei promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Jong onderzocht de rol die hormonen en vasculaire factoren spelen bij het ontstaan van dementie. Hij verrichte zijn onderzoek binnen het Erasmus Gezondheid en Ouderen onderzoek (ERGO), een bevolkingsonderzoek onder bijna 8.000 55-plussers in de Rotterdamse wijk Ommoord. De deelnemers zijn aan het begin van het onderzoek en bij vervolgonderzoek gescreend op geheugenproblemen en andere tekenen van dementie. Daarnaast zijn steeds hormoonspiegels en verschillende vasculaire factoren gemeten.

De promovendus heeft gekeken naar relaties tussen het ontwikkelen van dementie en hormoonspiegels van de deelnemers. Dit omdat bij patiŽnten met dementie hogere schildklierhormoon en lagere testosteron concentraties worden gevonden. De resultaten van zijn onderzoek suggeren echter dat deze concentraties geen oorzaken zijn van de ziekte, maar gevolgen zijn van het ziekteproces. Daarnaast bestudeerde hij veranderingen in de bloedvaten in het netvlies (retina), omdat deze veel overeenkomsten hebben met vaten in de hersenen. Hij concludeerde dat verwijding van adertjes in de retina een maat is voor ontsteking en atherosclerose (slagaderverkalking) elders in het lichaam en dat verwijding van deze adertjes tevens is gerelateerd aan een hogere kans op het ontwikkelen van vasculaire dementie en het eerder optreden van de ziekte van Alzheimer.

Ook stelde hij vast dat venulaire verwijding gerelateerd is aan hogere cholesterolspiegels, een hoger lichaamsgewicht en roken. Het onderzoek van De Jong legt geen oorzaken van dementie bloot. Wel suggereert het dat een ongezonde leefstijl (te veel eten, weinig lichaamsbeweging en roken) de ontwikkeling van dementie kan versnellen. Een gezonde leefstijl zou de leeftijd waarop de symptomen van de ziekte zich manifesteren kunnen uitstellen.

Erasmus MC Rotterdam


Candida nu thuis te testen

SOA's komen steeds vaker voor. Een besmetting met candida kan dan ook iedere vrouw overkomen. Nu kan men eenvoudig, snel en discreet thuis een test doen om na te gaan of men inderdaad een besmetting heeft met candida. De test toont aan of de gist die de besmetting veroorzaakt aanwezig is in de vagina. Middels een wattenstokje wordt vrij eenvoudig en zonder ongemak een monster genomen. Na 10 minuten is de uitslag af te lezen op de cassette.

www.easyhometest.eu


Zieker door vervuiling

Chronische ziekte en milieu Een slecht milieu binnenshuis of buiten kan een bestaande ziekte verergeren. Ook kunnen mensen daardoor vatbaarder worden voor andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Dat begint al in de baarmoeder, waar de nog ongeboren vrucht via de placenta blootgesteld kan worden aan allerlei door de mens geproduceerde stoffen, zoals b.v. cosmetica. Dat kan invloed hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het immuunsysteem van het kind. Daarom heeft het Platform Gezondheid en Milieu (PGM), een samenwerkingsverband van verschillende maatschappelijke groepen, een boekje uitgegeven met adviezen voor patiŽntenorganisaties, met aanbevelingen aan patiŽnten en met achtergrondinformatie over chronische ziekte en milieu. Mensen die astmatisch of allergisch zijn, zijn ook vaker verkouden.

Dat levert extra longschade op. Wonen ze in een omgeving met druk verkeer of andere bronnen van luchtverontreiniging, dan betekent dat een extra belasting. Slechte longen laten meer luchtvervuiling door en dat kan weer tot verdere schade aan andere orgaansystemen leiden. Mensen met longproblemen en mensen met hart- en vaatziekten lopen een verhoogd risico op ziekenhuisopname of sterfte bij ernstige luchtverontreiniging. De meeste chronische ziekten brengen een verhoogde kwetsbaarheid voor milieufactoren met zich mee, maar men is zich dat zelden bewust. Een chronische ziekte ontwikkelt zich stapsgewijs en meestal over een langere periode. Langdurige blootstelling aan fijn stof is slecht voor de bloedvaten. Maar ook slechte longen, diabetes of slechte nieren kunnen tot hart- en vaatziekten leiden.

Er is sprake van een ingewikkelde, vaak vertakte keten van oorzaak en gevolg. Bij elke stap kunnen milieu en leefstijlfactoren een rol spelen en wordt de gevoeligheid daarvoor groter. Blootstelling in de baarmoeder is vaak de eerste stap op de weg naar latere gezondheidsproblemen als overgewicht, CARA of kanker. Kanker geldt als een milieuziekte bij uitstek. Waarschijnlijk is 80-90% van de kankers te wijten aan leefstijl en milieufactoren, maar het gaat vrijwel altijd om meerdere blootstellingen gedurende verschillende episoden. Tal van factoren, van bepaalde chemische stoffen, ioniserende straling tot fijn stof kunnen kanker veroorzaken of bevorderen. De ingrijpende gevolgen van kanker en de behandeling ervan brengen een verhoogde kwetsbaarheid voor milieufactoren met zich mee, waardoor de kwaliteit van het bestaan nog verder onder druk komt te staan. Maar naar de gevoeligheid van kankerpatiŽnten voor milieufactoren is tot nu toe nog heel weinig onderzoek gedaan. PatiŽnten kunnen zelf een aantal maatregelen nemen om hun kwetsbaarheid te verminderen.

Gewezen wordt op het belang van een schoon binnenmilieu met zo min mogelijk gebruik van synthetische bouwmaterialen en gebruiksartikelen waar letterlijk een luchtje aan zit. Ook goede ventilatie is van belang. Verder zouden patiŽnten het beste in een schone, onbelaste omgeving kunnen wonen. Mogelijk zijn sommige mensen gevoelig voor elektromagnetische velden van elektrische apparaten, draadloze verbindingen en zendapparatuur. Door regelmatig te sporten en stress te vermijden, wordt eveneens de kwetsbaarheid verminderd. Ook de patiŽntenorganisaties kunnen een rol spelen. Zij zouden meer aandacht moeten besteden aan de bedreiging die een slecht milieu vormt voor hun leden. Het is niet alleen de oorzaak van de ziekte, maar ook een belemmerende factor voor genezing, althans voor herstel en behoud van de levenskwaliteit.

De organisaties kunnen aandringen op meer onderzoek en zorgvoorzieningen voor patiŽnten die overgevoelig reageren op lage concentraties chemische stoffen en andere belasting vanuit het milieu. Bij de leden van de patiŽntenorganisaties bestaat zeker behoefte aan informatie over dit thema. Om daarop in te gaan heeft het PGM dit boekje uitgebracht. PatiŽntenorganisaties kunnen het boekje aanvragen en onder hun leden verspreiden. Maureen Butter, Platform Gezondheid en Milieu, Chronische ziekte en milieu, informatie voor patiŽntenorganisaties en mensen met een chronische ziekte, Groningen, 2007.

Tekst in het Nederlands en in het Engels (Chronic Disease and Environmental hazards). Te bestellen bij: Platform Gezondheid en Milieu Dijkstilsterweg 3 9965TH Leens platform@gezondheidenmilieu.nl

www.gezondheidenmilieu.nl


Digitaal register kan levens redden

Door bijzondere afweerstoffen van patiŽnten tegen transfusiebloed centraal te registreren,
kan nu steeds het juiste bloed worden toegediend.

Tijdens het symposium Transfusiegeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor
Bloedtransfusie (NVB) op 23 mei 2007 is TRIX, een elektronisch register met
patiŽnteninformatie over aangetoonde antistoffen tegen bloedgroepen, officieel van
start gegaan. Het is beschikbaar voor alle ziekenhuizen in Nederland. TRIX is een
centraal databestand, dat beheerd wordt door Sanquin en kan worden geraadpleegd door alle
bloedtransfusielaboratoria van de Nederlandse ziekenhuizen. De gegevens van alle
patiŽnten waarbij, - in welk Nederlands ziekenhuis ook -, zogenaamde irregulaire
antistoffen tegen bloedgroepen zijn gevonden, worden erin opgeslagen. Dit register zal
een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van transfusiereacties bij
patiŽnten in Nederland, waardoor bloedtransfusie weer een stapje veiliger wordt. Met
de beschikbaarheid van dit centrale register loopt Nederland voorop in de wereld.

PatiŽnten met antistoffen tegen bepaalde bloedgroepen, kunnen slecht reageren op een
bloedtransfusie omdat hun eigen bloed niet goed .matcht. met het bloed van de donor.
Helaas kunnen deze antistoffen niet altijd worden aangetoond, doordat hun activiteit in
de loop der jaren afneemt. Het ooit gevormde immunologische geheugen is er echter wel en
als dat, bijvoorbeeld door bloedtransfusie, geactiveerd wordt, kan dit tot heftige
afweerreacties leiden, in sommige gevallen zelfs met fatale afloop. Daarom is het goed te
weten of iemand ooit eerder een afweerreactie tegen rode bloedcellen heeft gehad of dat
ooit antistoffen werden aangetoond.

Tot op heden had ieder ziekenhuis zijn eigen registratiesysteem voor het vastleggen van
gegevens over eerder aangetoonde antistoffen. Mede door de verhoogde mobiliteit van
de moderne patiŽnt is informatie-uitwisseling tussen ziekenhuizen essentieel. Met de
komst van het landelijke transfusieregister TRIX kunnen deze gegevens nu centraal
worden opgeslagen. Zo kan bij een volgende transfusie het transfusielaboratorium van
het behandelend ziekenhuis het landelijke datasysteem raadplegen en zo goed
mogelijk passend bloed uitzoeken.

Proef van een jaar
TRIX is ontwikkeld op verzoek van en in samenwerking met de bloedtransfusielaboratoria in
de Nederlandse ziekenhuizen. Sanquin heeft het afgelopen jaar met drie ziekenhuizen, het
Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, het Streekziekenhuis Walcheren in Vlissingen en
het UMC St Radboud in Nijmegen met succes proefgedraaid met de computersoftware. Nu alle
juridische aspecten rond de privacy zijn geregeld staat niets TRIX meer in de weg.
Inmiddels heeft TRIX haar bestaansrecht bewezen. In het Streekziekenhuis Walcheren, dat
aan de pilot meedoet, bleek via TRIX dat een patiŽnt die een bloedtransfusie nodig,
antistoffen in zijn bloed had. Deze antistoffen waren op het laboratorium van het
Streekziekenhuis niet (meer) aantoonbaar. Deze patiŽnt was kort daarvoor vanuit Koog
a/d Zaan naar Zeeland verhuisd. Dankzij TRIX kon nu passend bloed worden geselecteerd voor
de transfusie.

TRIX is geen real time systeem, waarbij ziekenhuizen bij elkaar in de computer kunnen
kijken. Minimaal zes keer per dag worden de gegevens tussen de centrale computer van TRIX
en de ziekenhuiscomputers bijgewerkt en gesynchroniseerd.
Nu TRIX in productie is genomen, zullen de eerste veertig ziekenhuizen worden aangesloten
op het systeem. De verwachting is dat alle overige ziekenhuizen in de loop van 2008
zullen zijn aangesloten.

Afkorting
De afkorting TRIX staat letterlijk voor Transfusie Register Irregulaire antistoffen en
X-proefproblemen.

http://www.sanquin.nl/


Duizenden boeren in Afrika bedreigd in voedselvoorziening

Europese landbouwproducten overspoelen de lokale markten in West-Afrika. Dit bedreigt
honderdduizenden boeren in hun voedselproductie en dus in hun inkomstenvoorziening. Dat
staat in het rapport Voedsel Bedreigd dat ontwikkelingsorganisatie ICCO dinsdag 22 mei
presenteert. Dit is dadelijk de aftrap voor de campagne Aanpakken die handel, waarmee
ICCO en CNV Jongeren aandacht vragen voor de gevolgen van oneerlijke handel.

Het rapport stelt dat 25 jaar liberalisering en deregulering in ontwikkelingslanden niet
heeft geleid tot de voorspelde economische ontwikkeling. Sterker nog, oneerlijke handel
kent vele verliezers; zo heeft snelle handelsliberalisatie landen in Sub-Sahara Afrika
209 miljard euro gekost de afgelopen twintig jaar. Dit is hetzelfde bedrag dat deze
landen aan hulp hebben ontvangen.

Het rapport trekt lessen uit het verleden en biedt daarmee een alternatief voor de
handelsstrategie van verdergaande liberalisatie, waar de Europese Unie nu voor lijkt te
kiezen. Lokale boeren kunnen niet concurreren tegen de goedkope Europese importen. Deze
landen moeten de ruimte krijgen om hun lokale markten eerst te ontwikkelen en kwetsbare
sectoren tijdelijk te beschermen. De toekomst van miljoenen mensen in ontwikkelingslanden
staat op het spel door oneerlijke handelsregels, of het nu gaat om voedsel, medicijnen of
basisvoorzieningen als water en elektriciteit.

Ontwikkelingsorganisatie ICCO en CNV Jongeren roepen op tot eerlijke handel, in plaats van
vrijhandel. Daarom begint 22 mei a.s. de campagne Aanpakken die handel, die meer politieke
en publieke aandacht vraagt voor eerlijker handelsregels. Via de
websitewww.aanpakkendiehandel.nl - die dinsdag wordt gelanceerd - zamelen zij
handtekeningen en foto's in van mensen die vůůr eerlijke handel zijn. Deze
worden in september aangeboden aan de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de
Staatssecretaris van Economische Zaken.

Eerlijke handelsregels zijn hard nodig, aldus Jack van Ham, algemeen directeur van ICCO:
'Het kan niet zo zijn dat we aan de ene kant Afrika proberen te helpen en aan de andere
kant de economie daar de nek omdraaien.' Van Ham is zojuist teruggekeerd uit Ghana waar
hij sprak met boeren die de dupe zijn van vrijhandel. In het radioprogramma De Ochtenden
van de EO doet hij vandaag om 10.30 uur voor het eerst verslag van zijn bevindingen.

Dinsdag 22 mei wordt het rapport aangeboden aan Tweede Kamerleden van de grote politieke
partijen. Zij worden gevraagd letterlijk een handtekening te zetten op een speciale
handstoel, om daarmee aan te geven dat ze oneerlijke handel willen aanpakken.

ICCO, Interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, zet zich in voor een
wereld zonder armoede of onrecht. De vakbond CNV Jongeren komt op voor de belangen van
jongeren op de arbeidsmarkt zowel in Nederland als in andere landen.

www.aanpakkendiehandel.nl


Strijd tegen Zorgwet ; non - respect Europese Sociale Regelwetgeving door Nederland:

Brief aan Hare Majesteit de Koningin:

http://www.strijdtegenzorgwet.net/brief_HM_Frentz.htm

En:

Brief aan Voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland:
http://www.strijdtegenzorgwet.net/briefaanWiegel.htm

Zie ook : www.fonteine.com > Thema > Emigreren ?

xxx


Vrede, Vrijheid en Verbondenheid van Concurreren naar Samenwerken

Andere Globalisering en het kritisch volgen van de G8, staat niet op zichzelf, nog ťťn maand en het is zover:

Burgers vinden elkaar in de V voor Victorie Manifestatie

Vanaf 21 juni t/m 21 juli kan iedereen die een ander type maatschappij voorstaat wandelen of fietsen op een V-vormig parcours door Nederland, Duitsland en BelgiŽ. Men vraagt
deelnemers te bewegen in witte kleding en hun motivatie te plaatsen op de webstie: www.vvoorvictorie.eu Ook plaatselijke initiatieven en positieve acties kunnen daar worden
gemeld. De totale lengte van het traject is 444 km. De route loopt van Vriescheloo in Noordoost Groningen via Lozen, Hamond in BelgiŽ naar Huisduinen, Julianadorp in Noordwest Noord
Holland. Enkele deelnemers zullen gedurende die maand de hele route afleggen met paard en wagen. Onderweg wordt gediscussieerd, gefilosofeerd en gevierd wat echte vrijheid is.
Belangrijkste doel is het vergroten van verbondenheid.

De burgers die dit organiseren en oproepen om mee te doen zijn ervan doordrongen dat alleen de individuele vrije keuze een verschil kan maken voor de ecologische, sociale en economische binding in de maatschappij. Kleinschaligheid, ecologisch verantwoord en transparantie zijn sleutelwoorden, die moeilijk invulbaar zijn in de huidige groei- economie. Het alsmaar meer benutten van verbrandingsmotoren en fossiele brandstoffen zal het regeringen onmogelijk maken hun geformuleerde ambities en doelstellingen met betrekking tot de CO2 uitstoot (20% reductie ten opzichte van 1995 in 2020) en klimaatverandering (niet meer dan 2 graden Celsius temperatuurstijging) kunnen waarmaken.

Daarbij komt dat er schaarste zal gaan ontstaan aan vrijwel alles, schone lucht, schone aarde en schoon water, uranium en ook de olie zal binnen nu en 15 jaren haar piek in de
productie beleven ( zie www.peakoil.nl ) Moderne technieken zullen sneller beschikbaar moeten zijn, onafhankelijk van betaalbaarheid in de markt. Veel mensen willen niet wachten
op die marktwerking, maar nu al hun verantwoordelijkheid nemen en hun vrijheid, om dat te kunnen doen, vieren. Het gedrag van ons mensen zal gaan veranderen, “ van hebben naar
zijn “.

Veel VVV’s hebben hun medewerking toegezegd, omdat op een schone manier hun dorp, stad en omgeving in de belangstelling komt. Het is tevens een mooie voorzet voor de
autovrije dag op 16 september, waar nu eindelijk eens heel Nederland aan mee kan doen. De burgers voor Victorie hopen op medewerking en aansluiting van de politiek, want we
zullen alleen door samenwerking en cultuurverandering in alle sectoren van de maatschappij een verschil kunnen gaan maken en onze verantwoordelijkheid voor een leefbare aarde
waar kunnen maken.

Meer informatie: info@vvoorvictorie.eu of kijk op

www.vvoorvictorie.eu


Video - humor


 

 

 

21 mei


Overig nieuws en informatie bronnen afgelopen 7 dagen

Omega-3 Fatty Acid Trial to Study Effect on Progression of Alzheimer
Insulin Levels May Dictate Success With a Diet
Low-Glycemic Load Diet May Be More Effective For Dieters With Certain Insulin Response Patterns
216 environmental compounds caused breast cancer in animals.
Omega-3, Vitamin D Levels Cut Risk of Eye Disease
Testosterone helps men with MS
Grapes Shown to Protect Against Diabetes
Fiber Might Fight Diabetes
FDA acquiring new powers to suppress alternative health
Saliva Clue To Chronic Bullying
RPCI finds chemical links to breast cancer
Toxic baby bottles
Women and statines
Vegetarian, Vegan Diets May Lack Nutrients
Boiling broccoli robs it of its anticancer properties
Gardasil Not the Dream Vaccination Women Expected
Study casts new doubts on HPV vaccine
Low-fat diet and Gallstones
Acne - refined sugar- and starch-rich foods
Coloncancer and bran fibers
Fiber and type 2 diabetes
Dairy food causes a higher insulin response
The Glycemic Index
low glycemic index appears to be more effective in reducing fat mass
High blood sugar levels a risk factor for heart disease
Lijst van 750 produkten met GI waardes
Hypoglycemie - hyperglycemiedieet
New treatment offers relief from chronic back pain
High-quality child care for low-income children offset the risk of later depression
Lipoic acid explored as anti-aging compound
Study Finds Strong Anti-Cancer Properties in Cruciferous Veggies
How insulin-producing cells develop -- new finding could help fight against diabetes
Students' product could reduce spread of infections like MRSA
Vitamin D supplements may offer cheap and effective immune system boost against TB
Toxoplasmosis infection trick revealed by scientists
Study warns deep-sea mining may pose serious threat to fragile marine ecosystems
Violent sleep disorder linked to a form of dementia
Hexavalent chromium in drinking water causes cancer in lab animals
Soy estrogens and breast cancer - Researcher offers overview
Smoking and sleep top the list of lifestyle factors impacting oral health
Pycnogenol reduces heart failure
Implanting dopamine generators in brain cells obtains improvement in Parkinson's in monkeys
Low-glycemic load diet may be more effective for dieters with certain insulin response patterns
Tobacco and alcohol use independently increase risk of head and neck cancer
Glucosamine-like supplement inhibits multiple sclerosis, type 1 diabetes
100 percent of pregnant women have at least one kind of pesticide in their placenta
Fatty acid catabolism higher due to polyphenol intake
Perfluoroalkyl Acids - What Is the Evidence Telling Us?
Chlorinated Pools and the Risk of Asthma
What Do We Feed to Food-Production Animals?
Methylmercury Disrupt Neuronal Stem Cells by a Common Mechanism
Molecular Mechanisms of the Diabetogenic Effects of Arsenic - Inhibition of Insulin Signaling by Arsenite and Methylarsonous Acid
Chicken feed may present arsenic danger
Mortality Risk Associated with Short-Term Exposure to Traffic Particles and Sulfates
Organophosphate Pesticide Exposureand Neurodevelopment in Young Mexican-American Children


Cholesterol: een misplaatste obsessie !

Is cholesterol werkelijk vijand Nummer 1 voor het publiek wat betreft hart-en vaatziekten ? Nee, bevestigt cardioloog Michel de Lorgeril. Voor hem is deze obsessie van cholesterol misplaatst ! Uitleg ! in de ConsoSante van Mei 2007:

http://www.lanutrition.fr/Le-cholestťrol-une-obsession-dťplacťe-cs-225.html#ancre1521

De naam van deze cardioloog, voedingsdeskundige en onderzoeker werd al eerder genoemd op fonteine.com:
http://www.fonteine.com/margarine.html : citaat Michel de Lorgeril :

Michel DE LORGERIL: cardioloog, voedingsdeskundige en onderzoeker bij het CNRS is de eerste persoon die in het kader van een onderzoek met een collega bij patiŽnten met hart-en vaatproblemen, met succes een margarine, speciaal voor deze groep mensen bewerkt, heeft voorgeschreven. We weten dat hart- en vaatziekten een direct verband hebben met verzadigde vetten; melkproducten in het algemeen maar vooral crÍme en boter zijn er rijk aan. Dus als men de kans op hart- en vaatziekten wil verminderen, dan zou de consument het gebruik van verzadigde vetzuren moeten verminderen; te weten melkproducten (volle melk), boter en crÍme. Daartegenover staat dat vervangende producten moeten worden aangeboden. Margarines op basis van plantaardige olie zijn goede vervangers van boter. Uitgebreide wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er 2 goede olien zijn om zich te beschermen tegen hart- en vaatziekten: olijfolie en koolzaadolie. Koolzaadolie bevat ook OMEGA 3.

Michel de Lorgeril behoort tot het Wetenschappelijk Comitť van LaNutrition.fr :

http://www.lanutrition.fr/Le-comitť-scientifique-de-LaNutrition-fr-a-837.html

xxx


De man achter LaNutrition.fr : de website over voeding en gezondheid
5 jaar voor op de tijd.

Thierry Souccar is journalist, wetenschappelijk schrijver en directeur van lanutrition.fr en sante.nouvelobs.com Thierry Souccar heeft mij toestemming gegeven te linken naar zijn LaNutrition.fr. Ongetwijfeld zal hij ook af en toe een oogje werpen op fonteine.com. Nederland, BelgiŽ en Frankrijk beschikken dus over een zeer professionele en uitgebreide informatiebron betreffende voeding, gezondheid en milieu. Vertel het aan iedereen die U kent !

http://www.thierrysouccar.com/

xxx


Find Madeleine

Neem 2 minuten de tijd om de foto van Madeleine op te nemen; wie weet ziet U dit meisje
ergens onverwacht !

www.findmadeleine.com

xxx


Media - Tijdschrift ortho nummer 2 - 2007

Bakkers stellen bakkers gerust
De artikelen in de vorige Ortho over het fytinezuur in het Nederlandse volkoren- en meergranenbrood, zijn niet onopgemerkt gebleven. Ook andere media hebben inmiddels aandacht besteed aan het onderwerp. Zo reserveerde het Reformatorisch Dagblad op 13 maart in de bijlage Spectrum zelfs een volledige pagina aan het onderwerp. Op 2 april besloot het Nederlands Bakkerij Centrum ('kennisen adviescentrum voor de bakkerij') de bakkers gerust te stellen ťn hen tegelijk een instrument in handen te geven waarmee ze hun klanten tot rust kunnen manen.'Het kan voorkomen dat consumenten vragen stellen naar aanleiding van de publicaties', schrijft manager marketing & kenniscentrum Hanno Spanninga in de NBC-brief. 'In dat geval kunt u een kopie van de bijlage bij deze brief aan uw klant overhandigen. Leg deze informatie niet op de toonbank, want dat zou juist veel vragen van consumenten op kunnen roepen. Uiteraard kunt u zelf ook kennis nemen van deze voedingskundige informatie.'
In de betreffende bijlage wordt vooral het Voedingscentrum ingezet als trouble-shooter. Volgens deze 'onafhankelijke adviesorganisatie van de overheid op het gebied van eten en drinken 'is in Ortho ten onrechte de indruk gewekt dat 'consumenten door fytinezuur een tekort zouden kunnen krijgen aan ijzer en zink'.
Maar een paar zinnen verder blijkt er toch ruimte voor de nuance: 'Voor sommige 'kwetsbare groepen'als vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven is de voorziening wel aan de krappe kant'. De bijlage sluit af met de opmerking dat het Voedingscentrum van mening is 'dat het nadelige effect van fytinezuur op de opname van mineralen en spoorelementen vooralsnog geen aanleiding is tot zorg over de voorziening van deze stoffen in een gemiddeld gevarieerd Nederlands voedingspatroon.

ME/CVS te behandelen
De oorzaken van ME/CVS zijn onbekend. Dat vinden in elk geval psychologen die zich concentreren op cognitieve gedragstherapie (CGT). De Amerikaanse biochemicus Martin L. Pall heeft nieuws voor hen. In mei verschijnt zijn boek Explaining 'Unexplained Illnesses', waarin hij een gedetailleerd verklaringsmodel presenteert.

ME/CVS - Psychologen versus biochemici
Steeds meer deskundigen zetten vraagtekens bij de lobby voor cognitieve gedragstherapie (CGT) en pleiten voor mťťr biomedisch onderzoek rond ME/CVS. Vooral in Groot-BrittanniŽ klinkt dit geluid. In Nederland zet het 'Onderzoeksprogramma CVS'van ZonMW echter nog volledig in op 'gedragsmatige interventies'.

Supplementennieuws
Carnitine gunstig voor COPD-patiŽnten
Psylliumvezel gunstig voor suikerpatiŽnt
Laag zink en selenium bij chronische oogontsteking
Minder darmpoliepen bij hoge seleniumspiegel?
DHA-algolie verlaagt triglyceriden bij vegetariŽrs
Pijnboombast, vitamine C en vitamine E tegen migraine
Vitamine E tegen bijwerkingen chemotherapie
Probiotica tegen hooikoorts
Biotinesuppletie verlaagt triglyceriden
Belang van B-vitamines voor sporters
Chroom en biotine bij diabetes
Verbetert selenium de cognitieve functie?

Current Trends
CoŽnzym Q10 vermindert DNA-schade oudere rat
Actieve stoffen uit specerijen remmen oxidatie
Geconjugeerd linolzuur bij diabetes?
L-carnitine vermindert vrije radicalen in hypertensieve rat
Hoe curcumine cholesterol verlaagt
Vitamine E vertraagt verlies immuunfunctie
Pesticiden verhogen risico vroegtijdige parkinson
Alfaliponzuur mogelijk bij diabetische cataract
Lood vermindert taalvaardigheid
Waterkers preventief tegen kanker?

Meta-analyse: zelfde onderzoekers, zelfde foute
Internationaal in de pers verschenen in maart berichten over een meta-analyse met als uitkomst: supplementen met antioxidanten verhogen mogelijk de kans op sterfte. In deze Ortho een verslag en reacties vanuit de gehele wereld.

Risico hart- en vaatziekten en vitamine E-suppletie bij suikerpatiŽnten
Onderzoek met antioxidantensuppletie staat momenteel in het brandpunt van de belangstelling. Genetische verschillen tussen mensen kunnen de oorzaak zijn van de uiteenlopende resultaten. Dit artikel laat zien hoe dat zit aan de hand van onderzoek van dr. Andrew Levy.

Voeding en ziekte
Pilgebruik, coŽnzym Q10 en vitamine E
Met kip betere nierfunctie
Calcium voorkomt hoge bloeddruk
Yoghurt verhoogt weerstand
Foliumzuur verlaagt risico
Antioxidantcapaciteit lager met flesvoeding
Westers voedingspatroon verhoogt risico dikkedarmkanker
HDL-cholesterol hoger met vitamine E en plantaardige olie
Ei goed voor luteÔne en zeaxanthine
Hoge DHA-spiegels gunstig bij atherosclerose
Kleinere kans op slokdarmkanker door flavanonen

Actueel
Hoog glucose groot risico hart- en vaatziekten
Weinig effect atypische antipsychiotica bij Alzheimer
Acupunctuur bij chronische prostatitis
Langere behandeling bloedverdunners dubieus
Vitamine C voor beter plastic
HomocysteÔne en chronisch hartfalen
Osteopathie helpt prikkelbare darm
Onvruchtbaarheid, homocysteÔne en insulineresistentie
Matig resultaat hormoneninjectie bij tenniselleboog
Hoog homocysteÔne risicofactor kransvatziekte

Actueel europa
Voedingssupplementen en Europese wetgeving ANH houdt Europese autoriteiten scherp in de gaten

Varia
Betere chirurg door videogames
Witte muizen keurmeesters
CocaÔne aan de Rijn
Slankmakende smaken
Rozemarijnfilter voor verstokte roker?
Kippenei als bron van interferon
Dementie vertraagd door tweetaligheida

Hoofdredactioneel
'Embedded journalism'rond het ziekenhuisbed


Lid worden?

Ortho Institute
Postbus 82
7080 AB Gendringen
Tel: +31(0)315-695211
Fax: +31(0)315-695215
E-mail: ortho@orthoeurope.com
www.ortho.nl


Media - Environmental Health Perspectives Volume 115, Number 5, May 2007

Perfluoroalkyl Acids: What Is the Evidence Telling Us?
Chronic Arsenic Exposure and QT Prolongation
Temporal Variability of Tungsten and Cobalt in Fallon, Nevada
Traffic Pollution and Mortality in the Greater Boston Area
Fetal Death and Proximity to Hazardous Waste Sites
Exploring Developmental Origins of Obesity
Methylmercury Disrupt Neuronal Stem
Cells by a Common Mechanism
Perfluoroalkyl Acids: What Is the Evidence Telling Us?
Arsenic Upsets Heartbeat
What Do We Feed to Food-Production Animals? A Review of Animal Feed
Ingredients and Their Potential Impacts on Human Health
Atrazine-Induced Aromatase Expression Is SF-1 Dependent: Implications for Endocrine Disruption in Wildlife and Reproductive Cancers in Humans
Elimination of Inhaled Nanoparticles from the Alveolar Region
Molecular Mechanisms of the Diabetogenic Effects of Arsenic: Inhibition of Insulin Signaling by Arsenite and Methylarsonous Acid
Mortality Risk Associated with Short-Term Exposure to Traffic Particles and Sulfates
Organophosphate Pesticide Exposure and Neurodevelopment in Young Mexican-American Children

http://www.ehponline.org/docs/2007/115-5/iti.html

 

Zonder Sonja Bakker de zomer door ? - het Anti Bakker Dieet !

- Vermijdt bakkerij produkten
- Vermijdt industrie voeding
- Kies voor voldoende goede vetten en eiwitten
- Kies beperkt voor de langzame koolhydraten
- Kies voor noten, groente en fruit


Archief pagina's : Jan 2006 | Feb 2006 | Mar 2006 | Apr 2006 | Mei 2006
Juni 2006
| Jul 2006 | Aug 2006  | Sept 2006  | Okt 2006


Kritische weblog voeding en gezondheid

foto.jpg (10460 bytes)

Gezien de grote belangstelling voor mijn site leek het mij tijd een aparte weblog te starten waar ik dagelijks nieuws en mijn bevindingen snel kan opnemen. Veel plezier met het volgen van ondergetekende op het pad der gezondheid en op weg naar de waarheid zullen we maar zeggen. Deze weblog is mijn persoonlijke visie op gezonde voeding. Ik ben geen medicus maar informatie analist die dagelijks wereldwijd nieuwe studies opspoort bij organisaties, universiteiten, ziekenhuizen en kontakten heeft met vele experts op het gebied van voeding, oliŽn, vitamines etc en die kritisch kijkt naar het beleid in Nederland en Europese overheden. Hun visies gaan vaak dwars in tegen wat de gevestigde orde beweert. Ik negeer de propaganda van de industrie en ga zelf op zoek naar de feiten.

Ik noem niet alleen nadelen van industrie produkten maar ook van gewone produkten zoals zuivel, soja, vlees, oliŽn, kruiden etz. Aan u de keuze wat u er mee doet. Veel leesplezier en blijven nadenken wat goed voor u is. Vermijdt voeding en cosmetica bomvol chemische toevoegingen en kies voor natuurlijke voeding, scheelt een hoop ellende op termijn..... een gezond en lang leven gewenst !

Uitgebreide informatie op thema kun je vinden op: www.fonteine.com

Met vriendelijk groet, Ron Fonteine

Vrijwilligers die mij helpen:

xxx | Marjan Reuvers | Melchior Meijer

 

chlorella alg - verbeter je energie

 

 

 

Goed artikel gezien?


Help ons door goede artikelen of nieuws te melden. Stuur uw link of nieuwsfeit naar: ugamedia@wirehub.nl
Wij zoeken ook nog mensen die buitenlandse nieuwsbronnen in de gaten willen houden.

 

Google
  Web ronfonteine.com

 

 

 


View My Stats